viernes, 18 de noviembre de 2016

Els plans

En aquesta entrada us indico quins tipus de plans hi ha i en què consisteixen.

Per començar, cal dir que un pla és una unitat de presa que s'utilitza per referir-se al conjunt d'imatges que en el moment de la presa s'enregistren amb continuïtat. També parlem de plans quan ens parlem del valor d'enquadrament per referir-se al grau d'apropament de la càmera a la realitat. Per això, es parla de planificació. La categorització pren com a mesura de referència la persona humana, fent la relació de plans en funció de l'allunyament o apropament de la persona.

Així, classifiquem els plans en:

Gran Pla General

Mostra un gran paisatge o una multitud. L'entorn és més important que la persona. Normalment té valor descriptiu, però pot adquirir un valor dramàtic quan es pretén destacar la petitesa d'un ésser en una multitud o enfront de la natura.


Font: https://miriam3105.files.wordpress.com/2010/01/gran-plano-general-peeq.jpg


Pla General
Recull l'espai on se situa l'acció dels personatges. D'aquesta manera es mostra un escenari ampli en el que s'incorpora una persona o grup de persones que ocupa un terç o una quarta part de l'enquadrament. És un pla global de tot on podem observar tots els elements del que consta la imatge.


Pla de conjunt
Apareix un petit grup de persones, per tant, centra el pla en un grup humà. Interessa l'acció. Les persones queden encaixades dins un espai, però amb prou marge de moviment.


Pla sencer
Els límits inferior i superior de la pantalla coincideixen amb el cap i els peus d'un o dos personatges. Interessa l'acció. Podem dir que recull tota la figura humana i que cobreix únicament i de manera completa la figura.





Pla americà o tres quarts

Els límits superior i inferior coincideixen amb el cap i els genolls de la persona. És un enquadrament molt cinematogràfic, que s'utilitzava sobretot als westerns per oferir la cara i el revòlver de l'actor.



Pla mitjà
Recull la figura humana fins la figura aproximadament, és a dir, de mig cos en amunt. Interessa la reacció del personatge davant una realitat.

Pla mitjà curt                                                                                                
Només es centra fins sobre el pit.           





Font: https://c2.staticflickr.com/6/5607/15560082241_87ae4c4ae2_b.jpg


Pla mitjà llarg
Enquadra fins els genolls.




Primer pla
Presenta el rostre sencer, és a dir, de la cara. Agafa la cara del personatge. és un pla molt expressiu, psicològic i dramàtic.


Primeríssim primer pla
Mostra una part del rostre o del cos d'una persona. Es capta una part reduïda del personatge. Potencia el valor dramàtic del pla. 

Pla de detall
Es centra en els detalls d'un aspecte concret. Mostra un objecte o part d'un objecte. Normalment s'incorpora com a pla d'inserció dins d'una narració.






Bibliografia:
Llibre batxillerat de Cultura Audiovisual Parainfo
Llibre 5è primària de Llengua Catalana Baula

Webgrafia: http://www.xtec.cat/~egarci20/projecte/plans.htm


No hay comentarios:

Publicar un comentario