sábado, 6 de mayo de 2017

De la imatge fixa a la imatge en moviment

En aquesta entrada pretenc introduir una mica la història del cinema. Per això, us explicaré quins van ser els primers pioners, què van aportar, amb quins materials els va ser possible dur-ho a terme i quines van ser les primeres pel·lícules.


Germans Lumière
Es pot dir que el cinema, tal i com el coneixem avui en dia, neix gràcies als dos germans Lumière; Auguste i Louis. Aquests van ser els primers en aconseguir un sistema de projecció a França l'any 1895. Concretament, es va dur a terme la primera projecció el 28 de desembre d'aquell mateix any. Això va ser possible gràcies a l'ús d'una càmera ideada pels dos germans, anomenada Cinématographe Lumière. El mecanisme d'aquesta consistia en poder recollir en sèries de proves instantànies tots els moviments succeïts davant l'objectiu en un cert temps, de tal manera que es reproduíssin aquells moviments sobre una pantalla i una sala sencera.



Thomas Edison
Thomas Edison és reconegut per molts invents creats al llarg de la seva història. Pel que fa al cinema, va dissenyar l'anomenat Kinestoscopio, una màquina amb un sistema que permitia veure imatges en moviment de manera individual: només una persona podia veure-ho, ja que Edison no creia en el negoci de la visualització col·lectiva, semblava ser. Aquesta va ser patentada l'any 1997, per ell mateix.



Georges Mèliés
Georges Mèliés va ser un ilusionista i cinematògraf francès. Conegut com "el mag del cinema", va desenvolupar molts efectes especials gràcies a la seva habilitat de manipular i transformar la realitat. Va descobrir també l'stop trick, el "truc de parar" consistent en gravar un objecte i mentre la càmera està apagada l'b¡objecte es col·loca fora de la vista de la càmera que llavors es torna a encendre, donant aixi una sensació de moviment o desaparició de l'objecte. A més, va utilitzar també la fotografia en lapse de temps, les disolucions d'imatges i els fotogrames pintats a mà.



Primeres pel·lícules
En quant als germans Lumière, la seva primera i més important obra va ser La sortie des Usines Lumière (La sortida de la fàbrica Lumière). El repertori era compost per pel·lícules familiars o de la vida als carrers de Lyon. Des dels primers moments es van fer també molt famoses les dues pel·lícules L'arrivé d'un train en gare de la Ciotat (Arribada del tren a l'estació de la gran Ciutat), 1895 i L'arroseur arrosé (El regador regat), 1895. Van ser les primeres d'humor de duració d'un minut.

Del mag Mèliés trobem "El viatge a la lluna", 1902 i "El viatge impossible", 1904. Ambdues obres narren viatges surrealistes, estranys i fantàstics inspirats per Juli Verne, considerades d'entre les pel·lícules mes importants i influente del cinema de ciència-ficció. També va crear l'obra de terror Le Manoir du Diable (La casa del diable), 1896.

La primera pel·lícula que es considera gravada a Espanya va ser "La salida de misa de doce de la Iglesia del Pilar de Zaragoza", 1896, d'Eduard Jimeno.


Fonts: 



No hay comentarios:

Publicar un comentario