viernes, 19 de enero de 2018

Breu història del cinema modern

En aquesta entrada explicaré la història del cinema de les primeres pel·lícules amb argument fins l'actualitat. Parlaré de la seva evolució i alguns passos importants. Ho acompanyaré de material gràfic per a que sigui més visual.

Pre-cinema

Com bé explicava a l'entrada de Fonaments perceptius del cinema, per derivar al cinema tal i com el coneixem avui en dia, s'han passat molts processos i invents que ho han fet possible.

Ens remuntem a la prehistòria, on es van començar a grabar alguns moments quotidians a les parets, com ara les pintures rupestres o les ombres xineses.

Seguidament podem parlar de la càmera fosca, que permetia la projecció d'imatges externes dins d'aquesta cambra fosca. Així comença a néixer la fotografia.


Pintura rupestre








Càmera fosca











Va aparèixer també la llanterna màgica, que es basava en el disseny de la càmera fosca, que rebia imatges de l'exterior fent-les visibles a l'interior, invertint aquest procés, i projectant les imatges cap a l'exterior. Aquesta, doncs, projectava les imatges sobre una superfície plana.

A partir d'aquí, alguns pioners importants del cinema com Edward Muybridge van realitzar experiments com el cavall en moviment, derivant així a la creació de màquines cinematogràfiques, el zoòtrop o el praxinoscopi, que a partir d'un aparell cilíndric que, juntament amb la projecció d'una imatge de fons des d'una llantera, proporcionava la projecció dels primers dibuixos animats.



Llanterna màgica
Zoòtrop
Al 1890, Thomas Edison i Dickson van crear el primer kinetoscòpis. Aquestes màquines es tractaven de caixes que contenuen una sèrie de bobines que permetien veure la pel·lícula individualment. Aquest inventor es va negar a projectar-la sobre una pantalla i, per això, els germans Lumière van crear el conegut cinematògraf. Aquest era capaç de filmar i projectar imatges en moviment, pel·lícules de cinema. Va ser patentada a finals del segle XIX.


Kinetoscòpis


Kinetoscòpis
Cinematògraf

Cinematògraf

Època muda

Com encara no s'havia inventat el so, les primeres pel·lícules eren mudes. Per tal de representar diàlegs o interrupcions narratives es feia ús de rètols enmig de les escenes que explicaven l'acció corresponent. En algunes ocasions, mentre es reproduïa la pel·lícula, un pianista donava el toc musical a l'espectacle.

És per això que els actors havien de ser molt expressius, ja que, a falta de diàleg i so, havien de representar i transmetre a partir del recurs visual, amb les corresponents gesticulacions o mirades.

Aquestes tractaven de moments quotidians, les entrades i sortides dels treballadors de les fàbriques, les arribades dels trens que agafaven els habitans, etc. No obstant, en aquesta època van començar a aparèixer també les escenees de ciència-ficció, on es feia ús de tècniques com les desaparicions, persecucions, i la comèdia amb Chaplin o fins i tot el terror.




Època sonora

L'any 1927 es va aconseguir sincronitzar una pista d'àudio amb una producció. The Jazz Singer va ser la primera pel·lícula sonora. Això va comportar una problemàtica; les veus dels actors no van ser agradables de cara al públic, ja sigui per la decepció de veu o per les males entonacions. Per això, les productores van haver de reconvertir les estrelles del cinema mut al sonor, n'havien de buscar d'altres.

L'any 1929 es va produir el Crack dels EEUU, on la gent va començar a anar més al cinema per evadir-se de les seves vides i problemes quotidians. És es conegut fenomen de masses, que va afavorir a les productores.



Cinema en color

La primera pel·lícula en color va ser La feria de la vanidad, estrenada l'any 1935. L'any 1939, però, es va realitzar una superproducció a color que va durar 3h, Allò que el vent s'endugé.

El creador americà Walt Disney en va ser el més predilecte fins i tot més enllà del propi país. Va néixer el cinema d'animació implantat entre els gustos del públic, especialment per als infants. De la mateixa manera van aparèixer els trucatges i l'aparició d'elements inexistents, a partir de maquetes, pintures i recreacions. Aquestes contribuïen a la màgia del cinema, que acabaven de donar el toc la decoració, maquillatge o vestuaris.


Allò que el vent s'endugué
Postguerra

L'any 1945 va acabar la 2a Guerra Mundial, i va aparèixer el cinema neorrealista, que tractava la crua realitat del moment, amb poc pressupost, que mostrava les preocupacions dels problemes individuals de les figures del carrer. Així és com es comença a fer propaganda de les guerres i comencen a néixer molts estils cinematogràfics. Es realitzaven aquestes pel·lícules fora dels estudis, en espais exteriors i actors no professionals. 

Als anys 50, es va representar per als nordamericans una nova època de benestar que va canviar l'estil de vida en quant al temps lleure. Van apareixer els televisors dels que se n'adquirien a les cases, per tant, van disminuir els espectadors del cinema, ja que aquest va suposar un gran competidor.

Com a conseqüència, va aparèixer en cinemascope, una tècnica de grabació a partir de tres projectors (com una càmera en un gran angular), per tal d'ocupar més espai a la pantalla i que es veiés més gran. D'aquesta manera, s'incentivava als espectadors a tornar al cinema.
Cinemascope


Televisor



Darreres dècades

Als anys 70 els cineastes van començar a fer coses extranyes, pel·lícules de ciència-ficció. Aquests, no pretenien seguir el cinema de Hollywood ni seguir amb els models estereotipats. Van tenir, per tant, molt d'èxit. Esdevenen herois els actors musculosos i el cinema és molt consumista.

L'any 2000 apareix el DVD, els videoclubs i el Blu Ray, suports àmpliament usats per a l'emmagatzematge òptic de dades digitals, normalment vídeos.



Fonts:


Fonaments perceptius del cinema

En aquesta entrada explicaré quins són els fonaments perceptius que permeten que funcioni el cinema. Parlaré també dels antecedents del cinema, així com els primers cinematògrafs, el kinetoscòpis i alguns personatges importants com ara Edward Muybridge.

Per començar, cal introduir que el cinema és l'art de combinar una seqüència d'imatges que permeten mostrar un moviment. Tal i com vaig explicar a l'entrada De la imatge fixa a la imatge en moviment, trobem uns quants pioners importants per a la història del cinema, però, tot i així, cal dir que els primers intents de l'ésser humà per captar el moviment es remunten a les pintures rupestres i les sombres xineses.

Orígens i causes del cinema

Les causes que van impulsar a la creació o orígens del cinema van ser: el descobriment de la persistència retiniana, el desenvolupament de la fotografia i la creació del cinematògraf.

La persistència retiniana és un fènomen visual que demostra com una imatge pot permanèixer a la retina humana una dècima de segon abans de desaparèixer completament. Això permet que observem la realitat com una seqüència d'imatges sense cap mena d'interrupció. Aquest fenòmen va ser important de cara al cinema ja que aquest va aprofitar l'efecte visual per projectar moltes imatges per segon, creant-nos així la sensació de moviment.




Es pot dir que el principi de tot es va donar per la invenció d'aparells que retrataven de forma inmdiata la realitat, les persones, els objectes. Va ser així com va néixer la fotografia, amb l'aparició dels daguerrotips o la càmera fosca. Això va comportar també a múltiples utilitzacions i mètodes com ara els negatius.




Un altre personatge important va ser Edward Muybridge, un fotògraf i investigador conegut principalment pel descobriment del cavall en moviment, consistent en un seguit d'imatges sobre les diverses posicions d'un cavall al córrer. Més tard va arribar el zoopraxiscopi, l'aparell que va utilitzar per projectar les imatges sobre una pantalla utilitzant un disc de vidre.








El kinetoscòpis és considerada la primera màquina de cinema. Va ser inventat per Thomas Edison i William K.L.Dickson a la dècada del 1890. Aquest va ser destinat a la visió individual de bandes d'imatges sense fi, però sense permetre'n la seva projecció sobre una pantalla. Es tractava d'una gran caixa de3 fusta amb una sèrie de bobines sobre les quals rodaven les pel·lícules en bucle.



A principis del segle XX, els germans Lumière van crear el cinematògraf, un instrument que gravava una seqüència d'imatges en movient així com la seva còpia i projecció. Va ser així com l'any 1895 es van filmar les primeres pel·lícules, a base d'imatges documentals sobre treballadors sortint de les fàbriques o les arribades als trens de l'estació.


 

És per aquests motius que molts dels arxius que es tenen sobre fets històrics, com ara les dues Guerres Mundials, els tenim gràcies a la fotografia i el cinema, que van documentar la nostra història.




Fonts: